Nová novela zákona o štátnom občianstve, teraz poslanecká

26.09.2011 Bratislava

BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) - V krátkom čase sa objavil ďalší návrh novely zákona o štátnom občianstve.

Minulý týždeň svoj návrh predložilo do medzirezortného pripomienkového konania ministerstvo vnútra, deň nato ho stiahlo.

Svoj krok odôvodnilo chybou zamestnancov Sekcie verejnej správy ministerstva, ktorí do návrhu zapracovali výnimku umožňujúcu občanom ponechať si slovenské občianstvo ak získajú štátne občianstvo Českej republiky.

Teraz predkladajú návrh poslanci za KDH Pavol Hrušovský a SDKÚ-DS Jozef Mikuš. V návrhu riešia len situáciu, keď občania automaticky strácajú občianstvo SR v prípade dobrovoľného získania štátneho občianstva inej krajiny.

Odporúčame:

České občianstvo by nemalo znamenať stratu slovenského
Bugárovci napadnú na ústavnom súde zákon o občianstve
Bugárovci veria, že zmenia zákon o štátnom občianstve

Strata štátneho občianstva SR nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva sa obmedzuje na prípady, keď cudzie štátne občianstvo bolo nadobudnuté bez toho, aby žiadateľ mal v tejto krajine nejakú formu evidovaného pobytu, píšu autori v predkladacej správe.

Zároveň chcú umožniť osobám, ktoré v čase od 17. júla 2010 do 31. decembra 2011 získali cudzie štátne občianstvo počas pobytu v cudzine a zároveň stratili občianstvo SR, opätovne nadobudnúť občianstvo Slovenskej republiky.


Súčasný zákon, neumožňuje mať dve občianstva

Súčasný platný zákon o štátnom občianstve, ktorý prijala koalícia vedená Robertom Ficom, neumožňuje ľuďom mať dve občianstva, ak to druhé prijal dobrovoľne. Bola to reakcia na maďarský zákon o dvojakom občianstve.

Ten umožňuje získať maďarské občianstvo aj tým, ktorí v Maďarsku nemajú trvalý pobyt a nikdy tam nežili, stačí, že ich predkovia mali maďarský pôvod. Na zmenu Ficovho zákona sa pred niekoľkými mesiacmi v parlamente nenašla zhoda.

Minulý týždeň ho nakoniec napadla skupina koaličných strán na Ústavnom súde SR.
 

Vyberte región